دلیل بازی نکردن کودک با اسباب بازی چیست؟

دلیل بازی نکردن کودک با اسباب بازی چیست؟

تاریخ انتشار: 1399/08/29
زمان مطالعه: 5 دقیقه

عمده‌ترین یادگیری و پرورش در کودکان به وسیله‌ی بازی‌ها شکل می‌گیرد به همین دلیل توجه به ویژگی اسباب بازی خوب، دغدغه‌ی تمام پدرومادرهاست؛ در عین حال، یکی از پرسش‌های رایج، دلیل بازی نکردن کودک با اسباب بازی است. این‌که آیا بی میلی کودک به اسباب بازی مهم است؟ چرا کودک با اسباب بازی هایش بازی نمی‌کند؟ چرا به برخی از اسباب بازی‌ها بی تمایل است؟ برخی دیگر را دائما همراه خود دارد و چرا خیلی زود از یک اسباب بازی دل‌زده می‌شود؟ پرسش‌هایی است که در این مقاله قصد داریم به آن‌ها پاسخ دهیم. 

اگر میخواهید جواب این سوالات را بدانید، با بادپرک تا انتهای این مقاله همراه شوید.

 

3 دلیل بازی نکردن کودک با اسباب بازی

 

آیا باید به بی میلی کودک نسبت به اسباب بازی اهمیت دهیم؟

نخستین هدف اکثر پدرومادرها از تهیه‌ی اسباب بازی، سرگرم شدن و ایجاد احساس شادی و دل‌خوشی در فرزندشان است. به همین دلیل وقتی کودکشان با اسباب‌بازی که برایش تهیه کرده‌اند بازی نکند، ذهنشان مشغول می‌شود و به دنبال کشف دلیل بازی نکردن کودک با اسباب بازی هستند. 

باید در نظر داشت اهمیت اسباب بازی‌ها در زندگی کودک به مراتب بیشتر از یک وسیله‌ی سرگرمی است. این اشیاء کارکردهایی فراتر از شکل بچگانه و ساده‌شان دارند و بیشترین تأثیر را بر رشد جسمانی و فکری و تقویت حواس بچه‌ها می‌گذارند. به همین منظور روانشناسی اسباب بازی باید مورد توجه والدین و مربیان کودک قرار گیرد.

 

در ادامه مواردی را که مهم‌ترین دلایل بازی نکردن کودک با اسباب بازی هستند، توضیح خواهیم‌داد:

دلیل اول: بی علاقگی کودک به اسباب بازی

عوامل زیادی می‌تواند سبب شود که کودک اسباب بازی را دوست نداشته باشد. در اینجا به ذکر چندمورد می‌پردازیم که اصلی ترین علت بازی نکردن کودکان با اسباب بازی هستند؛ شاید دلیل بی علاقگی کودک شما به اسباب بازی یک یا تعدادی از این موارد باشد:

1- عدم تناسب با سن و توانایی کودک: می‌توان گفت مهم‌ترین دلیل بازی نکردن کودک با اسباب بازی همین است. بسیاری از والدین تنها با ورود یک اسباب بازی جدید به بازار گمان می‌کنند باید آن را برای فرزند خود بخرند تا احساس رضایت کند؛ درحالی‌که در بسیاری از مواقع به عدم تناسب اسباب بازی با کودک از نظر سن، درک و توانایی توجهی ندارند. هرقدر هم که اسباب بازی جدید و گرانی خریده باشید، وقتی مناسب سن کودک پنج ساله باشد، کودک سه ساله با آن ارتباط برقرار نخواهد کرد.

یا اگر اسباب بازی بسیار پیچیده‌ای خریده اید که کودک از آن سردرنمی‌آورد، همین می‌تواند دلیل بازی نکردن کودک با اسباب بازی باشد. از سوی دیگر سادگی بیش از حد اسباب بازی در حالی که کودک توانمندی‌های بیشتر و درک پیچیده‌تری پیدا کرده، خسته‌کننده و کسالت‌بار می‌شود. علت بازی نکردن کودکان با اسباب بازی نیز همین است. 

عدم تمایل کودک به اسباب بازی

 2- بی‌توجهی به علایق کودک در خرید اسباب بازی: علایق کودک به یک اسباب بازی ریشه‌های مختلفی در درون و روحیات او دارد؛ بنابراین بی‌توجهی به علاقه‌مندی‌های او و خرید اسباب بازی‌هایی که دوستشان ندارد می‌تواند دلیل بی میلی به اسباب بازی در کودک باشد.

به رنگ‌های مورد علاقه‌ی او توجه کنید؛ به جنس و اشکالی که دوست دارد یا ندارد، بی توجه نباشید. در بسیاری از مواقع کودک از لمس یک جنس پارچه یا الیاف خاص احساس ناخوشایندی پیدا می‌کند یا از رنگی بدش می‌آید؛ اگر این موارد در اسباب بازی که می‌خرید وجود داشته باشد، دلیل بازی نکردن کودک با اسباب بازی خواهد بود.

پیشنهاد بادپرکی: پیش از خرید اسباب بازی برای فرزندتان، حتما مقاله " روانشناسی اسباب بازی " را نیز مطالعه کنید.

 

افراط در خرید اسباب بازی

3- افراط در خرید اسباب بازی: کودکان برای تجزیه و تحلیل ذهنی اسباب بازی‌های خود نیاز به زمان دارند. آنان در مواجهه با هر شیء، زمانی را صرف شناخت کلیات و اجزای آن می‌کنند و نیز تخیلات خود را در مورد آن به کار می‌اندازند. اصلا نیازی نیست که اسباب بازی از در و دیوار اتاق کودکتان فوران کند تا احساس شادی داشته باشد؛ اتفاقا این حالت او را گیج و آشفته می‌کند.

دقت کنید که کودکان باید در ارتباط با اسباب بازی و هر شیئی که با آن سروکار دارند، تمرکز داشته باشند و رابطه‌ای عمیق با آن برقرار کنند تا هم احساس رضایت نمایند و هم آن اسباب بازی کارکرد خود را تمام و کمال ایجاد کند.

پس یک دلیل مهم دیگر بازی نکردن کودک با اسباب بازی همین شلوغی اطراف و ازدیاد اسباب بازی هاست.

 
دلیل دوم: تمایل کودک به داشتن هم‌بازی

درست است که اسباب بازی کارکردهای فراوانی در زندگی کودک دارد اما نباید تنهایی کودک را امر بی‌اهمیتی بدانیم؛ چه بسا همین تنهایی، دلیل بازی نکردن کودک با اسباب بازی است. وجود یک هم‌بازی در کودک ایجاد اشتیاق بیشتری برای بازی می‌کند.

به اشتراک گذاشتن اسباب بازی با کودکان دیگر نقش مهمی در رشد اجتماعی کودک ایفا می‌کند و از آن‌جا که همه‌ی کودکان به لحاظ فطری نیازمند روابط اجتماعی هستند، باید فضایی را فراهم کرد که کودک بتواند همراه همسالان‌دیگر با اسباب‌بازی‌ها ارتباط برقرار کند، درباره‌ی آن‌ها با دوستانش حرف بزند و علایق خود را با آنان به اشتراک بگذارد.

 

تمایل کودک به داشتن هم‌بازی

فرستادن کودکان به مهدکودک، بردن کودکان به پارک یا ایجاد امکانی در خانه برای مهمانی‌های کودکانه، می‌تواند فضای خوبی برای این ارتباط اجتماعی و تعامل برمحور بازی‌ها و اسباب بازی ها ایجاد کند. 
 
 

دلیل سوم: فراموش شدن از سوی والدین

اگر برای کودک اسباب بازی می‌خرید تا سرش گرم شود و نیاز نباشد وقت زیادی را صرف او کنید، اشتباه بزرگی مرتکب شده‌اید. رها کردن کودک میان اسباب بازی‌ها و کاستن از میزان وقتی که باید با او بگذرانید، هم رشد روحی و روانی او را با اختلال مواجه می‌کند و هم به این دلیل که کودکان این رهاشدگی و فریب از سوی والدین را احساس می‌کنند، نتیجه‌ای عکس خواهد داشت.

فراموش شدن از سوی والدین

کودکان برخلاف تصور ما، درک عمیق و هوشمندانه‌ای از حالات دیگران به‌ویژه پدرومادر خود دارند. آنان بی‌توجهی و گریز والدین خود را کاملا می‌فهمند و تا حد توانشان مانع آن می‌شوند. پدرومادری که تلاش می‌کنند تمام نیازهای کودک خود را با مادیات جبران کنند تا بتوانند راحت‌تر به مشغله‌هایشان بپردازند، خود، یک دلیل بازی نکردن کودک با اسباب بازی و البته ریشه بسیاری از مشکلات دیگر در کودک خواهند بود.

سخن پایانی

چنان که دیدیم، باید دلیل بازی نکردن کودک با اسباب بازی را کشف کرد، زیرا ریشه در مسائلی دارد که می‌تواند روحیه و رشد او را تحت الشعاع قرار دهد. جدی گرفتن بی میلی کودک به اسباب بازی و توجه به علایق و نیازهای او امری ضروری است. همچنین باید توجه داشت که بازی با اشیاء شاید تا حدی نیازهای کودک را برطرف کند اما هرگز جای خالی ارتباط مؤثری که باید با پدرومادر داشته باشد و نیز روابط اجتماعی با همسالان و دوستان را پر نخواهد کرد. 

 

دیدگاه‌ مخاطبین:
avatar
سروری سینا
در تاریخ 17 فروردین 1400 نوشت:
سلام به همه ی عزیزان
مخصوصاً بادپرکی ها
خیلی متشکرم که این مطالب رو گذاشتید
اما یه نکته ای که باید این جا بهش اشاره بشه ((تک فرزندی)) ست
باید جلوی این بحران رو بگیرم
پاسخ بادپرک:
سلام دوست بادپرکی عزیز
نکته ی خوبی گفتید و باید بهش توجه بشه
باز هم به سایت لوازم تحریر و اسباب بازی بادپرک سر بزنید
avatar
بهنام سوری
در تاریخ 22 آذر 1399 نوشت:
سلام من بچه ی 3 سال دارم چنتا بازی مناسب معرفی کنید؟؟ ممنون
پاسخ بادپرک:
سلام دوست بادپرکی عزیز
خب بازیای زیادی موجوده مثل لگو یا بولک های خونه سازی یا اینکه منجنیق و خیلی بازیه دیگه که میونید تو سایت ملاحضه کنید
avatar
مینا رحیمی
در تاریخ 22 آذر 1399 نوشت:
سلام ممنون از مطلب پر فایده که قرار دادید و اینکه باید بگم اینکه چه بازی به درد کودک میخوره بسته به روحیات خود بچه است
پاسخ بادپرک:
سلام دوست بادپرکی عزیز
بله قطعا نظر شما درسته اگه ما هم بازی رو معرفی میکنیم بر اساس تجربه و بازخوردی بوده که گرفتیم
avatar
Y. S
در تاریخ 22 آذر 1399 نوشت:
سلام بگید کودک تا 6 سال دوس داره اغلب چه بازی هایی انجام بده؟؟
پاسخ بادپرک:
سلام دوست بادپرکی عزیز
میشه گفت که بیشتر دوس داره باز هایی انجام بده که هم هیجان داشته باشه براش هم ی چیزی از بازی کردنه یاد بگیره مثلا بازی دستچین یا دوکارتی
avatar
She.m
در تاریخ 22 آذر 1399 نوشت:
سلام
بیشتر از اخلاقیات کودک تو سن 2 تا 5 سال بگید؟؟؟
پاسخ بادپرک:
سلام دوست بادپرکی عزیز
قطعا دوس دارن دس به کارایی بزنن که هیجان انگیزه و تجربه کسب کنن پس میتونید با کمک شما این کارا رو انجام بده
avatar
ملیکا
در تاریخ 22 آذر 1399 نوشت:
سلام
بنظرم مطلب مفیدی بود. اما نمیدونم واقعا سواله برام که چرا کودک ۱.۵ ساله علاقه زیادی به بازی کردن گروهی داره و تقریبا من یا پدرش باید حتما
مشارکت داشته باشیم. بجای عروسک ها و حیووناش حرف بزنیم
پاسخ بادپرک:
سلام دوست بادپرکی عزیز
خب باید گفت کودک شما بیشتر نیاز به یه هم بازی داره که بازیو براش توضیح بده شمام دقیقا اینکارو میکنید و با مثلا صدایی که شمکا در میارید کودک شماام لذت منیبره از انجام اون بازی یا کار
ghasedak ghasedak ghasedak ghasedak