چگونه دانش آموزان را برای بازگشت به مدرسه آماده کنیم؟
قبل از همهگیری کرونا، اصلیترین دغدغه والدین هنگام شروع مدارس در آداب اجتماعی و عملکرد محیط آموزشی فرزندشان خلاصه میشد، اما از دو سال پیش تاکنون شرایط تغییر کرده است. در طی این دو سال، دانشآموزان از طریق آموزش مجازی مشغول به تحصیل هستند و رفتوآمدی به مدرسه ندارند.
در صورت بازگشایی دوباره تمام اماکن، آنها نیز با مسئله بازگشت به مدرسه روبهرو میشوند و پروتکلهای خاصی را باید رعایت کنند.
در این مقاله درباره آمادگی دانشآموزان و نکاتی مهم برای بازگشت به مدرسه صحبت خواهیم کرد.
با بادپرک (فروشگاه اینترنتی لوازم تحریر ایرانی) همراه باشید.
پایان آموزش مجازی
تا پیش از شیوع ویروس کرونا، دانشآموزان بیشتر روزهای هفته خود را در مدرسه به سر میبردند. آنها در مدارس علاوه بر درس و نکات علمی، ارتباط اجتماعی، مسئولیتپذیری و رفتارهای مناسب را میآموختند، دایره لغات زبانی خود را گسترش میدادند و حتی چگونگی استفاده از زبان بدن را یاد میگرفتند.
با پاندومی کرونا، آموزش مجازی ارتباط حضوری دانشآموزان با یکدیگر و محیط آموزشی را از میان برداشت و ارتباط آنان با هم و با معلمانشان به مکالماتی میان کاربرهای مجازی تبدیل شد. در طی این مدت، تمام تلاش مسئولان بر واکسیناسیون سریع تمام جامعه و بازگشایی دوباره اکثر مکانها بوده است و اکنون پس از دو سال زمزمههای بازگشت به مدرسه نیز شنیده میشود.
با احتمال بازگشایی مدارس، دغدغههای والدین از امور صرفا آموزشی به نکات بهداشتی نیز افزایش مییابد. ممکن است آنها با سوالاتی چون چگونه به کلاس اولی ها کمک کنیم، فرزندانمان را چگونه به مدرسه بفرستیم و حتی آیا باز شدن مدرسهها ضرورت دارد، روبهرو شوند.
نکات مهم برای بازگشت دانشآموزان به مدرسه
در صورتی که دانشآموزان در سال جاری به مدرسهها بازگردند، پدرومادرها و مسئولان آموزش و پرورش مستلزم هستند که پروتکلهای لازم را به آنها یاد دهند. همچنین در صورت تداوم آموزش غیرمستقیم و عدم بازگشت به مدرسه، نباید از یادآوری مطالب بااهمیت پیش از شروع سال تحصیلی به دانشآموز غفلت کرد.
مهمترین نکاتی که والدین و فرزندانشان بهعنوان راهنمای بازگشت به مدرسه و تحصیل مجازی باید لحاظ کنند، عبارتاند از:
۱.آگاهی دانشآموز از شرایط موجود
بهتر است کودک و فرزند خود را هنگام بازگشت به مدرسه از شرایط موجود آگاه کنید. بهگونهای برای او توضیح دهید که اکنون باید ملاحظه بیشتری در روابط و برخوردهای خود داشته باشد، مرتب دستهای خود را بشوید، از تماس دست با صورت خودداری کند، از وسایل شخصی خود مراقبت جدی داشته باشد و از نزدیکی بیش از حد با کودکان دیگر بپرهیزد.
این قوانین برای دانشآموزان مقاطع متوسطه قابل فهمتر و برای مقاطع ابتدایی به خصوص کلاس اولیها سختتر است.
ممکن است تا بازگشایی کامل و مجدد مدارس، ویروس کرونا تهدیدی جدی برای دانشآموزان به حساب نیاید و همچون سرماخوردگی در نظر گرفته شود. در آن صورت میزان سختگیریها کمتر خواهد شد و نیاز نیست فرزند مانند حال حاضر در سختی و ملزم به رعایت جدی پروتکلها باشد.
۲.توجه به خواب دانشآموز
یکی از مسائل مهمی که تمامی دانشآموزان هنگام بازگشت به مدرسه با آن روبهرو هستند، ساعت خواب است. در طی این دو سال، احتمالا برای بسیاری از والدین پیش آمده که فرزندشان در حالت خواب و بیدار در کلاس حاضر میشده و یا آنها بهجای او در کلاس درس حضور مییافتند، بدون آنکه معلمان از این قضیه مطلع شوند.
به همین علت، ساعت خواب دانشآموزان نسبت به شرایط حضوری بسیار تغییر پیدا کرده است و احتمالا سحرخیزبودن مانند قبل برای آنها کار سادهای نخواهد بود.
بنابراین، یکی از نکات اساسی برای دانشآموزان قبل از بازگشت به مدرسه و حتی در طول تحصیل مجازی نیز باید آموزش تنظیم ساعت خواب و بیداری است.
آنها باید مدتی را زودتر از ساعت هشت بیدار شوند و قبل از ساعت یازده یا دوازده شب بخوابند. در نتیجه تکرار این ساعتها، سحرخیزی و زود به خواب رفتن به یک روتین برای دانشآموز تبدیل خواهد شد.
۳.توجه به تغذیه دانش آموز
قبل از بازگشایی مدارس، فرزندتان را با تغذیه سالم آشنا کنید. همانطور که استفاده از خوراک سالم و مقوی همواره در طی شیوع کرونا توصیه میشود، پس از این نیز بهتر است این تغذیههای مناسب ادامه یابند.
انواع میوهها، لقمههای ساده و مقوی، کوکیهای خانگی، آبمیوههای طبیعی و آجیل از مواردی هستند که میتوانید برای فرزند دانشآموز خود هنگام بازگشت به مدرسه آماده کنید. با فراهم کردن میان وعده مناسب برای دانش آموزان میزان مصرف تغذیه نامناسب فرزندتان را به حداقل خواهید رساند.
۴.آماده کردن دانشآموز برای قرار گرفتن در اجتماع
در طول آموزش مجازی هیچگاه از آماده کردن فرزندتان جهت حضور مجدد در مدارس دست برندارید. دانشآموزان باید بدانند این شرایط دائمی نخواهد بود و در آیندهای زود بازگشت به مدرسه را تجربه خواهند کرد.
بنابراین، آداب اجتماعی مانند دنبال کردن قوانین، سلام و خداحافظی به موقع، نوبت گرفتن و اجازه خواستن، مسئولیتپذیری و انجام بهموقع تکالیف را به او نشان دهید. این موارد باعث میشوند دانشآموز رفتار اجتماعی خود را فراموش نکند و هنگام بازگشایی مدارس مشکلی نداشته باشد.
۵.لوازم مورد نیاز دانشآموز
تا چند سال گذشته، قبل از شروع مدارس والدین در تکاپوی خرید کیف، کفش و لوازم تحریر مناسب برای فرزندان خود بودند و پس از بازگشایی مجدد نیز در این تکاپو قرار خواهند گرفت اما در طی شیوع کرونا این مسئله نیز دستخوش تغییر قرار گرفت.
اکنون بیشتر از آنکه خرید این اقلام ضروری باشد، داشتن لوازم مناسب جهت دسترسی به سیستم مجازی، اینترنت پرسرعت و فراهم کردن فضایی آرام برای ارتباط دانشآموز با معلمان حائزاهمیت است.
جهت متنوعتر کردن روحیه فرزندان و تداعی کردن آموزش حضوری میتوان از مواردی چون کوله آماده، خرید لوازم تحریرفانتزی، دفترهای نو، جلدکردن کتابها و از این دست استفاده کرد. این کارها باعث میشود دانشآموز فضای مدرسه را از یاد نبرد، انگیزهای مضاعف جهت شروع سال تحصیلی دریافت کند و هنگام بازگشت به مدرسه از آمادگی بیشتری برخوردار باشد.
پس از بازگشت به مدارس نیز خرید انواع لوازم تحریر مانند دفتر، جامدادی، نوشتافزار و...، کیف، کفش مناسب، ظرف غذا و بطری آب، جلد کتاب، دستمال کاغذی و مواردی از این قبیل لازم خواهد بود تا نیاز دانشآموزان همانند قبل در مدرسه رفع شود.
سخن نهایی
با آنکه کرونا نسخهای جدید از شیوه زندگی را برای تمام جهان به ارمغان آورد اما نباید از مسئولیتهای اجتماعی خود غافل شویم.
در این میان، دانشآموزان بهخصوص کودکان از شرایط ویژهتر و حساستری برخوردارند و لازم است آنها را همزمان با آموزشها و تحصیل مجازی برای بازگشت به مدرسه آماده کنیم؛ چراکه این شرایط به زودی پایان خواهد یافت و فرزندان در آیندهای نزدیک با درهای باز مدارس روبهرو خواهند شد.