راهنمای خرید دفتر مشق
دفتر مشق مهمترین دفتر برای مدرسه است. این دفتر بهویژه برای دانشآموزان مقطع ابتدایی کاربرد و اهمیت زیادی دارد. در خرید دفتر مشق توجه به برخی استانداردها و ویژگیها ضروری است که در این مقاله یعنی راهنمای خرید دفتر مشق قصد داریم آنها را بیان کنیم.
در ادامه قرار است به این موضوعات بپردازیم:
- چرا به راهنمای خرید دفتر مشق نیاز داریم؟
- ابعاد استاندارد
- وزن دفتر و تعداد برگهها
- فاصله استاندارد خطوط از هم
- صحافی
- و جلد دفتر مشق
با بادپرک (فروشگاه اینترنتی لوازم تحریر) تا انتهای متن همراه باشید.
چرا به راهنمای خرید دفتر مشق نیاز داریم؟
دفتر مشق از جمله مهمترین موارد در راهنمای خرید لوازم تحریر است که بچهها هر روز با آن سروکار دارند. تمرین نوشتن در سالهای نخست آموزش بسیار مهم است. بنابراین هرروز به بچهها تکالیفی داده میشود که باید آن را در دفتر مشق خود بنویسند. اگر بدون هیچگونه اطلاعات زمینهای به فروشگاههای عرضهی دفتر و نوشتافزار مراجعه کنیم، با گوناگونی شایان توجهی روبهرو میشویم.
شاید برای ما انتخاب یک دفتر مشق مناسب دشوار و پیچیده شود یا به برخی موارد ضروری توجه نکنیم. بنابراین لازم است از یک راهنمای خرید دفتر کمک بگیریم.
بهطور کلی در راهنمای خرید دفتر مشق این موارد لحاظ میشود:
- ابعاد دفتر
- وزن دفتر
- تعداد برگها
- جنس کاغذ
- جنس جلد
- طراحی جلد
- صحافی
- ...
ابعاد استاندارد در راهنمای خرید دفتر
دفترها دارای ابعاد بسیار متنوعی هستند. هریک از این ابعاد میتواند برای منظوری مناسب باشد. رایجترین ابعاد و اندازههای کاغذ و دفتر در دو گروه A و B دستهبندی میشوند.
احتمالا با ابعاد A و زیرمجموعههای آن آشنایی بیشتری داشته باشید. معروفترین و پر استفادهترین ابعاد کاغذ را همه با نام A4 میشناسیم. همچنین اندازههای A5 و A3 نیز پر کاربرد هستند.
دستهای دیگر از ابعاد کاغذ و دفتر درگروه B قرار میگیرند. بهطورکلی سایزبندی B از A بزرگتر است. ابعاد استاندارد برای دفتر مشق معمولا B5 در نظر گرفته میشود که بهطور تقریبی برابر با ۲۵ در ۱۷.۵ سانتیمتر است.
یعنی معمولا یک دفتر برای مدرسه طول ۲۵ و عرض ۱۷.۵ سانتیمتر دارد. چنین ابعادی برای انجام مشق و تکالیف بچهها مناسب دانسته میشود زیرا در اندازهای است که آنها بتوانند به خوبی روی صفحه تسلط و تمرکز داشته باشند.
وزن دفتر و تعداد برگهها
یکی از نکاتی که در راهنمای خرید دفتر خصوصا برای مدرسه بچهها به آن توجه میشود، وزن دفتر است. بچهها تقریبا تمام روزها باید دفتر مشق را با خود حمل کنند. با توجه به حمل سایر وسایل و سنگین شدن کیفشان باید تلاش کرد تا حد امکان از وسایل سبکتر استفاده کنند.
وزن دفتر از یک سو با تعداد برگهها و از سوی دیگر با جنس و ضخامت آنها ارتباط دارد. اینکه دفتر بچهها چندبرگ باشد، معمولا در اختیار والدین نیست زیرا آموزگاران هستند که آن را بر اساس حجم احتمالی تکالیف تشخیص و اعلام میکنند. میتوانید تا حدودی این مقدار را تغییر دهید اما تأثیر چندانی در وزن دفتر نخواهد داشت.
راهنمای خرید دفتر مشق راهکاری برای کاستن وزن دفتر مشق پیشنهاد میدهد. این راهکار، انتخاب دفتر دارای کاغذهای سبکتر است. برای دفتر مشق، کاغذهای ۶۰ گرمی مناسب هستند. این کاغذها علاوه بر سبکتر بودن، ضخامت مناسبی برای نوشتن دارند و بهراحتی پاره نمیشوند.
تعداد برگها چنان که گفتیم، معمولا بر مبنای تصمیم آموزگاران انتخاب میشود. خوشبختانه تنوع خوبی در تعداد برگههای دفترها وجود دارد. میتوانید از میان دفترهای ۳۰، ۴۰، تا ۲۰۰ برگ انتخاب کنید.
برای بچههای مقاطع ابتدایی معمولا دفترهای دارای برگهای زیاد در نظر گرفته نمیشود. اما در مقاطع بالاتر چون دبیرستان ممکن است دانشآموزان برای دروسی که نیازمند حل مسئله است، به دفترهای با تعداد برگ بالا مثلا ۲۰۰ برگ نیاز داشته باشند.
فاصله استاندارد خطوط دفتر
از دیگر نکات مهم در راهنمای خرید دفتر، خطکشیهای آنهاست. انواع خطکشی دفتر مشق وجود دارد که شاید هریک برای مقطعی و درسی مناسب باشد.
مثلا صفحهی یک دفتر مشق با ابعاد B5 باید دارای ۲۰ تا ۲۵ خط باشد. خطوط این دفترها با در نظر گرفتن حاشیه برگه حدود یک سانتیمتر یا کمتر است. معمولا بچهها مشق خود را در این دفترها به صورت یک خطدرمیان انجام میدهند. برخی از دفترها خطوطی نزدیکتر دارند.
بهطور کلی نوشتن در تمام خطوط و استفاده از دفترهایی با خطوط نزدیکبههم برای مشق سالهای اول آموزش توصیه نمیشود. بچهها باید فضای کافی برای نوشتن داشته باشند و دستنوشتهی خود را بهخوبی ببینند.
اما برای مقاطع بالاتر با توجه به ریز و درشتی دستخط میتوان انواع خط کشی دفتر مشق را انتخاب کرد. برخی از خطکشیها دارای کادر هم هستند. یعنی برای ایجا نظم بیشتر، حاشیهی دفتر کادربندی شده است. در برخی از دفترها این کادر وجود ندارد.
نحوهی خطکشی به این شکل است که خطی عمودی به فاصلهی یک تا یک و نیم سانتی متر از لبهی کاغذ در هر دوطرف صفحه کشیده شود. به این ترتیب نوشتههای بچهها نظم پیدا میکند.
در دهههای قبل تنوع دفترها بسیار کم بود و دفترهای دارای کادر به سختی پیدا میشدند. در آن سالها معمولا دانشآموزان در ابتدای هر سال تحصیلی زمانی را یا به خطکشی دفترهای خود اختصاص میدادند و یا به رسم نقاشی برای حاشیه دفتر. یادش بخیر!
صحافی در راهنمای خرید دفتر مشق
کیفیت صحافی دفتر و نوع آن در انتخاب دفتر مشق بسیار مهم است. چند نکته وجود دارد که با صحافی دفتر ارتباط پیدا میکند:
- دوام دفتر و حفظ برگهها
- راحتی جدا کردن برگهها از دفتر
- میزان باز شدن دفتر
- راحتی دست در هنگام نوشتن
صحافی سیمی معمولا تمام این موارد را به همراه دارد. تا حد امکان از صحافی سیمی به ویژه نوع دوبل استفاده کنید.
همچنین به تنوعی که در فرم صحافی هست توجه کنید. برخی دفترها صحافی عمودی و برخی افقی دارند. میتوانید با امتحان هر فرم ببینید دانشآموز با کدامیک راحتتر است.
جلد دفتر مشق
شاید فکر کنید اهمیت صفحات بیشتر از آن است که بخواهیم به جلد دفتر هم توجه کنیم. اما باید دقیقتر نگاه کرد. دفتر مشق دائما در دست دانشآموز است و از آن استفاده میکند. بر این اساس در انتخاب جلد دفتر توجه به این نکات ضروری است:
۱. جنس جلد باید تا حد امکان قابل تمیز کردن باشد. پلاستیک یا مقواهایی که دارای یک روکش ضد آب هستند، مناسبترند. اگر گمان میکنید جنس جلد دفتر در صورت کثیفی قابل پاک کردن نیست، بهتر است از پوشش نایلونی برای آن استفاده کنید.
۲. جنس جلد باید مقاوم باشد. پلاستیک باز هم از این نظر ارجح است زیرا هم نسبتا سبک است و هم پاره نمیشود. به این ترتیب صفحات دفتر به خوبی حفظ میشوند.
۳. طرح روی جلد نیز باید متناسب با علایق و روحیات دانشآموزان باشد. بچههای دبستان به طرحهای دفتر فانتزی علاقه بیشتری نشان میدهند. درحالیکه برای دانشآموزان دبیرستانی ممکن است این طرحها دیگر جذابیتی نداشته باشد.
۴. در صورتیکه شما جز افرادی هستید که طرح جلد دفتر برایتان از اهمیت زیادی برخوردار است، حتما مقاله " تزیین جلد دفتر به روشهای مختلف " را مطالعه کنید و از ایده های آن استفاده کنید.
سخن آخر
در این راهنمای خرید دفتر تلاش شد به مهمترین مؤلفهها برای انتخاب دفتر مشق مناسب اشاره شود. با تنوعی که در بازار محصولات کاغذی ایرانی هست، دست شما برای انتخاب بهترین دفتر برای مدرسه کاملا باز است. خوشحال میشویم دانشآموزان و والدین گرامی نیز از تجربیات خود درباره انتخاب دفتر مشق بگویند.