با انواع کلاسور آشنا شوید
انواع کلاسور با ویژگیهای گوناگون در بازار موجود است. ما میتوانیم با توجه به کاربردی که از کلاسور انتظار داریم، از میان آنها انتخاب کنیم. در این مقاله ابتدا تعریفی از کلاسور ارائه میدهیم. سپس به انواع کلاسور بر اساس شکل و ساختار و کاربرد میپردازد.
همه چیز درباره کلاسور
کارایی کلاسور دقیقا با نام آن همخوانی دارد.Classeur یک واژه فرانسوی است که تقریبا به معنای نوعی محل بایگانی است.
همین نام در زبان فارسی رواج یافته است و در فرهنگ دهخدا جزوهدانی بزرگ تعریف شده که در «داخل آن فنر قرار دارد و اوراق لازم را به ترتیب در آن جای دهند». در فرهنگ معین و عمید نیز «جزوهدان» معادل آن دانسته شده است. بنابراین کلاسور وسیله ای است که برگههای مستقل را در آن کنار هم قرار میدهیم.
ظاهرا چند نفر در فواصل زمانی کوتاه اختراع کلاسور را به نام خود ثبت کرده اند. به هر ترتیب در این باره مطمئنیم که کلاسور از سال 1854 میلادی تولید شده است.
ساختار انواع کلاسور
کلاسور به جز جلد پوشهمانندی که دارد، دارای حلقههایی است که برگهها را حفظ کند. بنابراین برگههای مخصوص کلاسور نیز دارای سوراخهایی متناسب با آن حلقهها هستند. در داخل برخی کلاسورها ممکن است جیب یا نگهدار برگه وجود داشته باشد.
اگر بخواهیم برگههایی فاقد سوراخ را در کلاسور قرار دهیم، این بخشها به کارمان میآیند. در غیر این صورت باید برگهها را پانچ کنیم و در کلاسور بگذاریم.
حلقههای کلاسور به روشهای گوناگون باز و بسته میشوند. برخی از انواع کلاسور، قفلی در پایین یا بالا یا هردو طرف دارند که با کمک آن حلقهها باز و میشوند.
البته در این مدلها بستن حلقهها با فشار دست روی آنها صورت میگیرد. در برخی دیگر از انواع کلاسور نیز، حلقهها مستقیما و با فشار دست هم باز و هم بسته میشوند.
انواع کلاسور بر اساس ابعاد
کلاسور وسیلهی نگهداشت برگههای کاغذ است. میدانیم که برگهها ابعاد مختلفی دارند که طبق استانداردهای مشخص تعریف میشود. کلاسورها نیز بر همین مبنا به دستهبندیهایی با ابعاد گوناگون تقسیم میشوند.
سایزبندی برگهها دامنهای گسترده دارد اما سایزبندی کلاسور به عنوان وسیلهای که باید قابل حمل در دست باشد، دامنهای محدودتر پیدا میکند.
رایجترین ابعاد کلاسور این سه دسته هستند:
A3
یک کلاسور تقریبا بزرگ است که از برگههای ابعاد A3 (حدود 30 در 40 سانتیمتر) محافظت میکند. کاربرد این اندازه در انواع کلاسور، معمولا برای دانشجویان رشتههای خاصی چون نقشهکشی و هنر است. اما ممکن است کاربردهای اداری نیز داشته باشد.
برخی از حرفهها نیز ممکن است آلبومهای نمونهی کار خود را داخل این کلاسورها قرار دهند.
A4
رایجترین اندازه برای کلاسور این اندازه است زیرا اساسا استفاده از برگه در ابعاد A4 (حدود 20 در 30 سانتیمتر) بیشتر است. انواع کلاسور دانشجویی و دانشآموزان بیشتر از این اندازه استفاده میکنند. در ادارات نیز کاربردهای بسیاری دارد.
A5
این ابعاد کوچکترین کلاسور است و برای نگهداری برگههای A5 (حدود 20 در 15 سانتیمتر) از آن استفاده میشود. این اندازه نیز برای استفادههای دانشآموزی و دانشجویی مناسب است.
موضوع دیگر در رابطه با ابعاد کلاسور قطر آن است که با تعداد برگههایی که میتوان در آن قرار داد ارتباط دارد. معمولا در کمقطر طرین کلاسورها میتوان حدود 100 برگ قرار داد. برای کنار هم قرار دادن برگههای بیشتر، باید از کلاسورهایی با قطر بیشتر استفاده کرد.
انواع کلاسور بر مبنای ساختار
تعداد حلقههای کلاسور میتواند متفاوت باشد. بر این اساس میتوان کلاسورها را به این انواع تقسیم کرد:
- دو حلقه: برای نگهداری حدود 100 برگه مناسب است.
- سه حلقه: برای نگهداری تا 200 برگه مناسب است.
- چهارحلقه: برای نگهداری تا 200 برگه مناسب است و برگههای با طول بیشتر را بهتر حفظ میکند. کلاسورهای a3 معمولا چهار یا پنج حلقه دارند.
- حلقه سوپر: این انواع کلاسور دهها حلقه دارند و برگههای آنها نیز مخصوص است. تعداد حلقهها معمولا کوچک است و میتواند از جنس پلاستیک فشرده نیز باشد. این انواع با نام دفتر کلاسوری نیز شناخته میشوند.
انواع کلاسور بر مبنای کاربرد
شاید بزرگان زبان و ادبیات پارسی کلاسور را به این علت معادل جزوه دان دانسته اند که در ابتدا نزد دانشآموزان یا دانشجویان کاربرد داشته است. اما امروز میدانیم که یکی از مصارف کلاسور به دانشجویان مربوط است.
انواع کلاسور اداری
کلاسورها در ادارات و برای مشاغل کاربردهای زیادی دارند. با توجه به گوناگونی اوراق و ابعاد و حجم آنها، نیاز یا عدم نیاز به حمل و معیارهای دیگر، انواع کلاسورهای اداری نیز متفاوت هستند.
کلاسورهایی برای حمل
برخی از مشاغل حمل کلاسور را ایجاب میکند. ممکن است شخص شغلی جون بازاریابی و ویزیتوری یا بازرسی داشته باشد. قطعا برای حمل اطلاعات، فهرست محصولات، فاکتورها، رسیدها و ... نیاز به کلاسوری مناسب دارد.
انتخاب ابعاد و اندازهی کلاسورهایی که همراه شخص هستند، بر اساس نیاز فرق میکند.
گاهی یک کلاسور A5 برای نگه داشتن اسناد مالی یا اطلاعات و گزارشات کافی است. گاهی نیز اندازهی برگهها متفاوت است و یک کلاسور A4 تمام آنها را پوشش میدهد.
گاه نیز ممکن است یک ویزیتور برای ارائهی آلبوم و کاتالوگ محصولات به یک کلاسور A3 نیاز داشته باشد. در مورد تعداد حلقهها و ساختار کلاسور نیز حجم برگهها تعیین کننده است.
کلاسورهایی برای بایگانی
کاربرد کلاسور در بخش بایگانی پروندهها در ادارات زیاد است. این کلاسورها میتوانند دربردارندهی پوشهها و پروندههای گوناگون باشند. معمولا از ابعاد A4 در بخش بایگانی استفاده میشود. قطر کلاسورها میتواند بر اساس تعداد پوشهها و حجم اسناد و مدارک انتخاب شود.
برای برخی اسناد در ابعاد کوچکتر نیز میتوان از کلاسورهای A5 استفاده کرد. اما ابعاد بزرگ A3 معمولا در موارد خاص و به ندرت در ادارات کاربرد دارد.
انواع کلاسور دانش آموزی
کاربردهای دانشآموزی از کلاسور بیشتر در ابعاد A4 و A5 است. انواع کلاسورهای دانشآموزی را بعد از کاربرد میتوان بر مبنای ظاهر و ساختار نیز دسته بندی کرد پس بهتر است در خرید دفتر کلاسوری با توجه به کاربرد آن تصمیم بگیریم؛ البته خود بچهها معمولا به جلد کلاسور بیشتر از سایر موارد اهمیت میدهند.
کلاسور با جلد پارچهای
کلاسورهای دارای جلد پارچهای مزیت تنوع طرح و جنس دارند. پارچهها لطیف هستند و تنوع بافت و جنس آنها نیز خوب است.
کلاسور با جلد پلاستیکی
مزیت این جلدها در دوام و انعطاف است اما تنوع جنسهای پارچهای را ندارند. ضمنا برای محیط زیست هم گزینهی خوشایندی نیستند.
کلاسور با جلد مقوایی
برخی از کلاسورها جلدهای مقوایی محکمی دارند. با توجه به امکان چاپ طرحهای مختلف روی آنها میتوان روی تنوع ظاهری بالای آنها حساب کرد.
انواع کلاسور دانشجویی
میتوان گفت همانطور که فرهنگهای واژه نشان داده بودند، مقام بیشترین استفاده از کلاسور همچنان از آن دانشجویان است. بر اساس اینکه بچهها دانشجوی چه رشتهای هستند، ممکن است ابعاد کلاسور دانشجویی که استفاده میکنند متفاوت باشد.
کلاسور فانتزی
یکی از رایجترین انتخابهای دانشآموزان و دانشجویان در حوزه لوازم تحریر و وسایل مدرسه و دانشگاه، مدلهای فانتزی است. انواع دفتز کلاسور فانتزی نیز بین دانشآموزان و دانشجویان بسیار محبوب است. طرحها و رنگهای زیبا و جذاب بسیاری را میتوان در دستهی کلاسور فانتزی قرار داد. مثلا کلاسور با کاور پارچهای در طرحها و رنگهای متنوع را میپسندند.
انواع کلاسور با جنس پلاستیک یا مقوا و دارای طرحهای فانتزی نیز بسیار برای آنها جذاب است. تولیدکنندگان داخلی انواع کلاسور در طرحها و مدلهای متنوع را تولید میکنند.
اگر کلاسور شما ساده است، خودتان نیز میتوانید ایدههایی را برای تزیین و فانتزی کردن آن به کار ببرید یا کاور خاصی را روی آن بکشید.
کلاسور بهتر است یا دفتر؟
این پرسش برای بسیاری مطرح است که کلاسور بهتراست یا دفتر. کارایی انواع کلاسور با دفتر تفاوتهای آشکاری دارد. کلاسور در مواردی کاربرد دارد که نیاز است برگههایی را کنار هم قرار دهیم. علاوه بر این نیاز به این داریم که بتوانیم برخی برگهها را کم و زیاد یا جایگزین کنیم.
دفتر چنین امکانی به ما نمیدهد. پس اگر شرایط مد نظرتان این است که بتوانید به راحتی استقلال برگهها را حفظ و در صورت لزوم آنها را جابهجا کنید، کلاسور برای شما کاربرد دارد.
در صورتی که گمان نمیکنید نیازی به جابهجا کردن برگهها یا تغییر تعداد آنها پیدا کنید، دفتر گزینهی بهتر است. دفتر ابعاد و وزن کمتری دارد و حمل آن در انواع کیفها میسر است. معمولا برای تکالیف دانشآموزان استفاده از دفتر برای هر درس توصیه میشود. به این ترتیب تکالیفان پراکنده نمیشود.
سخن آخر
انواع کلاسور را با توجه به معیارهای مختلف اندازه، ساختار و کاربرد توضیح دادیم. معمولا نیازی به کاورهای طرحدار و فانتزی برای کلاسورهایی که کاربرد اداری دارند، نیست. اما دانشجویان و دانشآموزان معمولا این جلدها را میپسندند.
در خرید انواع کلاسور حتما علاوه بر معیارهای اندازه و ساختار، توجه به سلیقه و روحیهی دانشآموز یا دانشجو نیز مهم است.
ممنونم بابت مطالب مفیدی که در سایت قرار میدهید...
یک سوالی داشتم: بعضی از کلاسور ها طرح های مثل ریاضی فیزیک و شیمی دارند...اما تو سایت ها نتونستم پیدا کنم. از کجا میتونم این مدل رو پیدا و خریداری کنم؟