انواع خودکار و قلم که باید آن را بشناسید

انواع خودکار و قلم که باید آن را بشناسید

تاریخ انتشار: 1399/11/28
زمان مطالعه: 6 دقیقه

شاید جالب باشد بدانید که ابزار نوشتن چه پیشینه و فرایندی را طی کرده تا اکنون به بهترین خودکار در دست شما تبدیل شده است.

قلم به هرگونه ابزار برای نوشتن اطلاق می‌شود که دارای جوهری درون آن یا جدا از آن است. برجسته‌ترین انواع قلم شامل خودنویس، روان‌نویس و خودکار است که امروز از میان آن‌ها انواع خودکار رایج‌ترین نوشت‌افزار محسوب می‌شوند.

با بادپرک (فروشگاه اینترنتی لوازم تحریر ایرانی) تا انتهای این متن همراه باشید. در ادامه بیشتر با انواع خودکار و قلم آشنا می‌شوید. یادآور می‌شویم در این مقاله ابزار نوشتن محوریت دارد و به انواع قلم طراحی و نقاشی نخواهیم پرداخت. 

انواع خودکار و قلم

انواع قلم‌ قدیمی و اصلی

در گذشته قلم‌ها و جوهرهایشان از هم جدا بودند. به این شکل که جوهر در ظرف مخصوص خود نگهداری می‌شد و قلم شیئی باریک بود که داخل جوهر می‌رفت و آن را به روز کاغذ منتقل می‌کرد.

شاید بی‌بهره بودن از مخزن داخلی در انواع قلم قدیمی یک نقطه‌ضعف نسبت به انواع خودکار و نوشت‌افزار مدرن تلقی شود اما ‌واقعیت این است که همین امر سبب می‌شد جوهر قلم‌های قدیمی نامحدود باشد، بنابراین قلم جز در زمانی که می‌شکست، قابل استفاده بود.

در ادامه برخی از انواع قلم قدیمی را برمی‌شمریم:

1. قلم‌نی:   

علاقه‌مندان به نوشتار قدیمی و اصیل ایرانی با این نوشت‌افزار که از شاخه‌های نی تراشیده و توخالی ساخته می‌شود، کاملا آشنا هستند. امروزه قلم‌نی ابزار یکی از زیباترین و اصیل‌ترین هنرها یعنی خوش‌نویسی است.

سبک‌های گوناگون خط شامل نستعلیق، شکسته‌ی نستعلیق، معلّی، ثلث و نسخ با همین قلم و جوهر مخصوص آن (مرکب) نوشته می‌شود.

قلم نی - انواع قلم

هنگام کشیده شدن این قلم بر ورق‌های مخصوص خوشنویسی صدایی ایجاد می‌شود که به «صریر قلم» معروف است و به گفته‌ی بزرگان صاحب ذوق، از صداهای بهشتی است!

قلم خوشنویسی فلزی نیز گاهی به جای قلم نی استفاده می‌شود همچنین با کمک خودکار مناسب خوشنویسی می‌توان نگارش‌های روزمره را نیز به هنر تبدیل کرد.

 

2. قلم فرانسه:

نام‌های دیگر آن قلم دیپ (به معنای زدن چیزی در آب) یا نیپ (به معنای نوک) است. در ایران از قدیم این قلم را به نام فرانسه می‌شناختند.

قلم فرانسه - انواع قلم

جنس نوک این قلم از فلز است و همانند خودنویس‌ها دارای شیاری است که جوهر از آن به تدریج پایین می‌آید و روی کاغذ منتقل می‎‌‌شود. می‌توان انواع گوناگونی از جوهر را برای این نوع از انواع قلم استفاده کرد.

 

3. قلم پر:

یکی از قدیمی ترین قلم‌ها پر بوده است. از پرهای بزرگ و محکم پرندگان که می‌شد سر آن‌ها را به صورت اریب برش داد، برای نوشتن استفاده می‌شد. پر نیز درون ظرف جوهر فرو می‌رفت و آن را به روی کاغذ منتقل می‌کرد.

قلم پر - انواع قلم

ورود انواع قلم جدید دارای مخزن جوهر

در دوره‌های متأخر، تولید کنندگان نوشت‌افزار تلاش کردند استفاده از قلم‌ها را آسان‌تر کنند و برای آن‌ها مخزن جوهر طراحی کردند.

عمده‌ترین انواع آن‌ها خودنویس، روان‌نویس و خودکار هستند. ابتدا به معرفی دو نوشت‌افزار اول می‌پردازیم زیرا انواع خودکار متعدد است و باید جداگانه بررسی شود.

1. خودنویس:

شاید نتیجه‌ی نخستین تلاش‌ها برای ساخت قلمی با کاربرد آسان‌تر، خودنویس باشد. شواهدی نشان می‌دهد که از حدود ده قرن پیش از این ابزارهایی مشابه خودنویس ابداع شده است البته مشکلات و نقص‌هایی داشته که طی قرن‌ها برطرف شده و در سده‌های اخیر به شکل نهایی خود رسیده است.

البته با ورود خودکار و روان‌نویس، استفاده از خودنویس کمتر شده است اما به دلیل رسم‌الخط زیبایی که می‌توان با آن اجرا کرد، نوعی ابزار اصیل برای نگارش به شمار می‌رود و طرفداران خاص خود را دارد.

خودنویس و روان نویس - انواع مدل خودکار

2. روان‌نویس:

نوعی از انواع خودکار است که جوهر آن برخلاف جوهر خودکار، بر پایه‌ی آب است. این موضوع سبب می‌شود جوهر، چسبندگی چندانی نداشته باشد و به سرعت جذب کاغذ شود و به همین دلیل نگارش را روان‌تر می‌کند.

مشکلی که روان‌نویس‌ها دارند، این است که جوهرشان بیشتر در معرض خشک شدن است و نیز زودتر به اتمام می‌رسد.

خودکار قدیمی

تولیدکنندگان معمولا در تلاش‌اند محصولات خود را با توجه به نیازهای روز تغییر یا ارتقا دهند. به همین دلیل بسیاری از کالاها و محصولاتی که در دهه‌های پیشین در بازار موجود و بخشی از زندگی‌ مردم بوده است، امروز کمیاب یا نایاب است.

خودکار قدیمی برای بسیاری از کلکسیون‌داران و افرادی که علاقه‌مند به اشیای قدیمی و خاطره‌انگیز هستند، جذاب است. تصور کنید بعد از چند دهه بتوانید خودکار قدیمی را در دست بگیرید که در کودکی مشق‌های خود را با آن می‌نوشتید. احتمالا برای بسیاری از ما نمونه‌ های خودکار قدیمی، کریستال بیک و استدلر هستند که استفاده از این خودکارهای قدیمی خاطره‌انگیز و جذاب خواهد بود.

انواع خودکار و ویژگی‌ها و کاربردهای آن‌ها

به رایج‌ترین و شناخته‌شده‌ترین نوشت‌افزار این روزگار رسیدیم. خودکار نیز حاصل تلاش‌هایی برای ساخت انواع قلم و نوشت‌افزار بهره‌مند از مخزن بوده که به کمال مطلوب خود رسیده است.

جوهر خودکارها معمولا پایه‌ای روغنی دارد و چسبندگی آن بیشتر است؛ به همین دلیل زود خشک می‌شود و نیز دقیقا به همین دلیل پاک کردن خودکار از کاغذ تا حدی دشوار است.

انتقال جوهر از مخزن به روی کاغذ معمولا توسط گویی ظریف در نوک خودکار انجام می‌شود که قطر آن از نیم تا کمی بیشتر از یک میلی‌متر متفاوت است. این گوی معمولا از استیل یا برنج ساخته می‌شود اما در برخی از انواع مدل خودکار لوکس از جنس طلا است.

عمده‌ترین دسته‌بندی خودکار می‌تواند بر اساس همین معیار باشد. 

1. خودکار ساده: معمولا از جنس پلاستیک ساخته می‌شود و سبک است. انواع خودکار معمولی و ساده برای نوشتن روزمره به کار می‌رود.

خودکار لوکس - انواع خودکار

2. خودکار لوکس: کسانی که به کالاهای نفیس علاقه‌مندند از انواع مدل خودکار لوکس استفاده می‌کنند که دامنه‌ی قیمت گسترده‌ای دارد. این مدل‌ها بیشتر برای هدیه دادن و استفاده‌های شخصیِ خاص خریداری می‌شود یا در کلکسیون‌ها قرار می‌گیرد. شاید برایتان جالب باشد که قیمت گرانترین خودکار در ایران به چند صد میلیون تومان هم می‌رسد. 

 

و اما اگر بخواهیم انواع خودکار را بر مبنای جوهر آن دسته‌بندی کنیم، شامل دو دسته روغنی و ژله‌ای می‌شود.

1. خودکار روغنی: انواع مدل خودکار بیشتر دارای این نوع جوهر هستند و نوع معمولی محسوب می‌شوند.

2. خودکار ژله‌ای: نوع این جوهر بر پایه‌ی آب است که به آن رنگ‌دانه‌های خاصی اضافه می‌شود. ویژگی خودکارهای ژله‌ای این است که زودتر از خودکارهای معمولی خشک می‌شوند، رنگ آن‌ها مات است و خود را روی سطوح و اوراق تیره بهتر نشان می‌دهند.

 

انواع خودکار را می‌توان همچنین بر اساس ظاهر و کاربری آن‌ها به دو دسته خودکار فانتزی و کلاسیک تقسیم کرد:

1. خودکار کلاسیک:

برای استفاده‌ی روزمره در نوشتارهای درسی و شغلی گزینه‌ی مناسبی است. دارای بدنه و جوهری استاندارد و ساده است که می‌توان مدت‌ها با آن سطرهای فراوانی را نوشت؛ بنابراین بهترین خودکار برای نوشتن روزمره همین خودکارهای کلاسیک هستند.

خودکار فانتزی - انواع خودکار

2. خودکار فانتری:

هرگونه تغییری در رنگ خودکار یا بدنه و شکل ظاهری می‌تواند آن را تبدیل به یک خودکار فانتزی کند. استفاده از این خودکارها در موارد خاص است و معمولا برای استفاده‌های دائمی توصیه نمی‌شود.

انواع مدل خودکار فانتزی با تغییراتی در جوهر (مثلا رنگی، شبرنگ، اکلیلی و..) یا تغییراتی در شکل ظاهری و بدنه (مثلا  قطر و طول متفاوت یا شکل خمیده و...) طراحی می‌شود که خصوصا برای کودکان و نوجوانان جذاب است. 

انواع خودکار طراحی

از خودکار برای طراحی و نقاشی نیز استفاده می‌شود. امروز نقاشی با خودکار یک تکنیک است که علاقه‌مندان خود را دارد. انواع خودکار طراحی و نقاشی می‌توانند ویژگی‌های مختلفی داشته باشند اما همه‌ی آن‌ها دو ویژگی مشترک دارند. یکی از این ویژگی‌ها ساچمه‌ای بودن و دیگری برخورداری از نوک ضخیم است.

مثلا خودکار ساچمه‌ای بیک یا هر خودکاری که ضخامت نوکش به آن اندازه باشد، برای طراحی مناسب است. علت انتخاب چنین نوع خودکار و چنین ضخامتی آن است که بتوان با کم و زیاد کردن فشار دست، میزان جوهردهی را کنترل کرد. 

رنگ‌آمیزی با خودکار

انواع خودکار طراحی و نقاشی می‌توانند در رنگ‌های گوناگون استفاده شوند. تکنیک رنگ‌آمیزی با خودکار، با ایجاد خطوط به صورت هاشور است. با خطوط متقاطع یا کشیدن خط از رنگ‌های گوناگون درکنار هم می‌توان رنگ‌های تازه ایجاد کرد. البته در حال حاضر تنوع رنگ در خودکارها بیشتر شده است.

به‌طوری که انواع خودکار رنگی در بسته‌های 8 تا 12 تایی به فروش می‌رسد و رنگ‌های متنوعی دارد. هنرمندانی بوده‌اند که با خودکار در چهار رنگ (قرمز، آبی، سبز، سیاه) و ترکیب آن‌ها، رنگ‌های مختلف دیگری را ایجاد کرده‌اند. 

چالش های استفاده از خودکار طراحی

در ترسیم با خودکار بازگشت به عقب ممکن نیست. درواقع نقاشی و طراحی با خودکار می‌تواند روحیه‌ی جسور هنرمند را به تصویر بکشد. 

موضوع دیگر این است که در استفاده از انواع خودکار طراحی نسبت به استفاده از مداد، محدودیت بیشتری دارید. این محدودیت هم در میزان کنترل جوهردهی و رد روی کاغذ و هم در رنگ‌‌آمیزی خود را نشان می‌دهد.

سخن آخر

با برجسته‌ترین انواع خودکار و قلم از قدیمی تا مدرن آشنا شدید. البته فراوانی این مدل‌ها بسیار بیشتر است و ما تنها به رایج‌ترین انواع قلم و خودکار پرداختیم. خودکارها با تنوع بسیاری که دارند، می‌توانند پاسخ‌گوی نیاز مصرف‌کنندگان باشند و در دست همگان یافت می‌شود.

پس از خودکار، روان‌نویس و خودنویس مورد استفاده هستند که مدل خاصی به رسم‌الخط می‌دهند. شما از چه نوشت‌افزاری برای نوشتارهای روزانه یا خاص خود استفاده می‌کنید؟

 
دیدگاه‌ مخاطبین:
avatar
مهدی مددی
در تاریخ 12 خرداد 1402 نوشت:
سلام دوست عزیز اشکان جان تا جایی که من اطلاع دارم مبتکر نخست این سیستم از آغاز مارک لامی بوده من اگر ادرس بفرستید میتونم یک ست اصطلاحا کینگ کاپیتانیی لامی رو دارم که پارسال با اون قیمت دلار سه تاشون رو ۵۰۰ذملیون قیمت گذاشتند ولی توان خرید نداشتند ولی ۳۰۰ملیون خریدار داره و احتمالا کن هم بفروشم. کسی مشتاق خرید باشه پارکر اصل امریکا هم دارن چند موع بیشتر از قیمت برام مهمه دست کسی برسه که واقعا طالبشه چون فقط این ها نیست
avatar
اشکان
در تاریخ 28 آبان 1401 نوشت:
اون خودکارایی که پشتشو میچرخونی نوکش بیرون میاد اسمش چیه تورو خدا جواب بدید
avatar
فاریا
در تاریخ 16 مهر 1401 نوشت:
سلام برای نوشتن روی سیاه برگ چه قلمی مناسبه؟
avatar
امیرحسین
در تاریخ 16 اردیبهشت 1401 نوشت:
سلام و خسته نباشید
تفاوت خودکار هایی که دارای پاک کن هستند با خودکار های معمولی چیه؟ و اینکه به این نوع خودکار ها چی میگن؟
avatar
امیر حیدری
در تاریخ 26 اسفند 1400 نوشت:
با سلام و عرض ادب
برای نوشتن روی کاغذ کرافت چه قلمی مناسبه؟
من از خودکار و روان نویس استفاده کردم ولی با چند صفحه نوشتن ، جوهر خشک میشود و دیگر نمینویسند.
پاسخ بادپرک:
سلام امیر خان سال نو مبارک باشه. امیدوارم سال خوب و پر از سلامتی رو تجربه کنید.
کاغذ کرافت ( کاغذ کاهی - بالکی ) مقاومت بالایی داره و جوهر رو به سرعت جذب میکنه. چاپ خونه ها وقتی میخوان روی کاغذ کرافت طرح چاپ کنن، اولاً به ندرت از رنگ های روشن استفاده می کنن چون محو میشه
دوماً ابتدا یک زمینه ی سفید روی کاغذ چاپ می کنن، و در مرحله ی بعدی رنگ سفید رو به نحوه دلخواه رنگ آمیزی تا بدون کمرنگ شدن و محو شدگی به نظر برسه.
پیشنهاد ما اینه که از خودکار های نوک درشت، مثل خودکار نوک 1.6 میلی متری صدف استفاده کنید تا احتمال گیر کردن ساچمه خودکار پایین بیاد
امیدوارم این پاسخ به کار شما بیاد و بتونی به راحتی روی کاغذ کرافت بنویسی و طرح چاپ کنی🙏🙏😃
avatar
سیروان
در تاریخ 14 فروردین 1400 نوشت:
خودکار ژله ای چه با حاله...
اطلاعات خوبی بود
خیلی ممنون
راستی خودکار ژله ای موجود دارید؟
پاسخ بادپرک:
سلام دوست بادپرکی عزیز
متشکرم
به زودی موجود می شه
باز هم به سایت لوازم تحریر بادپرک سر بزنید
ارادتمند
avatar
سارا
در تاریخ 14 فروردین 1400 نوشت:
واووو...
چه خودکار فانتزی های قشنگی!!!
از این خودکار هایی که تو عکسه دارید؟
پاسخ بادپرک:
سلام دوست بادپرکی عزیز
تشکر
بله، می تونید داخل سایت جست و جو کنید و خودکار مد نظرتون رو تهیه کنید
باز هم به سایت لوازم تحریر بادپرک سر بزنید
ارادتمند
avatar
سیروس
در تاریخ 24 اسفند 1399 نوشت:
سلام
خودکار هایی با بسته بندی قشنگ می خواستم
می خوام هدیه بدم
اگر دارید قیمتش رو هم بگید
بسیار متشکرم
پاسخ بادپرک:
سلام دوست بادپرکی عزیز
بله ما خودکارهای خیلی خوبی با بسته بندی شیک و قشنگ داریم که هم با کیفیت هستن هم ایرانی
قیمتشون هم مناسب هست که شما میتونید تو قسمت خودکار ها جستجو کنید
بازهم به سایت لوازم تحریر بادپرک سر بزنین
ممنون دوستتون داریم کلی:))))
avatar
آریوبرزن
در تاریخ 24 اسفند 1399 نوشت:
سلام
خودکار های گریپ دار هم دارید؟
البته ایرانی می خواستم و با کیفیت!
ممنون
پاسخ بادپرک:
سلام دوست بادپرکی عزیز
بله خودکار گریپ دار ایرانی هم داریم که میتونید تو سایت قسمت خودکارها جستجو کنید
و بهترین خودکار گریپ دار با کیفیت ایرانی رو انتخاب و خرید کنید
خیلی ممنون از شما که برای ما نظر میگذارید بازم به سایت لوازم تحریر و اسباب بازی بادپرک سر بزنین
avatar
رکسانا
در تاریخ 24 اسفند 1399 نوشت:
قدیما چه قلم هایی رو استفاده می کردن
اصلا می شه با این قلم و پر چیزی نوشت؟!
من که نمی تونم...
پاسخ بادپرک:
سلام دوست بادپرکی عزیز
قدیما یک کلاس به اسم خوشنویسی بوده که اصلا تمرین میکردن با این قلم ها بنویسن
الان خیلی راحت با خودکار میشه کارهای خوشنویسی انجام بشه
تو سایت لوازم تحریر بادپرک میتونین انواع خودکارهای ساخت ایران رو بخرین که خودکارهای خوشنویسی هم داریم
ghasedak ghasedak ghasedak ghasedak