معرفی بازیهای گروهی در محیط کار و نکات تکمیلی
از مهمترین چالشهای سازمانها و گروههای کاری، افزایش راندمان با کمک تقویت همکاریهای گروهی است. بازیهای گروهی در محیط کار یکی از شگردهایی است که مدیران منابع انسانی با هدف آموزش حین شناخت بهتر اعضا و ایجاد فضایی مفرح و پویا در محیط کار از آن استفاده میکنند.
هدف از بازیهای گروهی در محیط کار
آموزش کارکنان و اعضای تیم در محیط کار، بیشترین تأثیر را در افزایش درآمد و بازگشت سرمایه دارد. مدیرانی که نسبت به آینده کاری تیم خود نگاهی بلندمدت دارند و تعامل برد-برد را دنبال میکنند، به آموزش و ارتقای تکتک اعضای تیم خود توجه نشان میدهند.
بازیهای گروهی در محیط کار راهی برای ایجاد فضایی مفرح و البته هدفمند است که در آن ضمن شبیهسازی موقعیتهای کاری(خصوصا چالشبرانگیز)، همهی اعضا با روحیات و تواناییهای هم آشنا میشوند.
هم چنین از آنجا که در هر کار، علاوه بر دانش و توانایی، وجود منش و سلوک خاص آن کار نیز اهمیتی همقدر دارد، بازیهای گروهی در محیط کار انجام میشود تا این مورد نیز در افراد گوناگون شناخته شود و در صورت نیاز پرورش یابد.
پیشنهاد بادپرکی: چنانچه به بازیهای گروهی علاقمند هستید، مقاله " بازی های مشابه مافیا " را نیز مطالعه کنید.
چند نمونه از بازیهای گروهی در محیط کار
انواع بازیهای آموزشی محیط کار با اهداف گوناگون و تمرکز بر ویژگیهای مختلف طراحی شدهاند.
در ادامه چند نمونه از بازیها شرح داده میشود:
1. بازی برنده-بازنده
این بازی نیاز به 5-6 دقیقه زمان دارد. تعداد بازیکنان میتواند از دونفر شروع شود و افزایش یابد. نیاز به وسیله و امکانات خاصی برای این بازی نیست.
روند بازی به این صورت است که یک نفر، اتفاقی را که در زندگیاش افتاده برای نفر مقابل میگوید. این اتفاق نمیتواند خیالی باشد و فرد باید حتما رخدادی واقعی را بیان کند. سپس شرح واقعه را مجددا تکرار میکند و سعی میکند در خلال آن به جنبههای مثبت آن اشاره کند. نقش نفر دوم این است که در راستای کشف نکات مثبت بیشتر به او کمک کند.
تأثیر این بازی، افزایش توانایی برای دیدن جنبههای مثبت رخدادها و خودداری از بزرگ کردن ذهنی جوانب منفی امور است که سایر توانمندیها را تحتالشعاع قرار داده و راندمان کار را پایین میآورد.
2. بازی میدان مین
یکی از نمونه بازیهای گروهی در محیط کار که نیاز به حدود یک ربع تا نیم ساعت زمان دارد، بازی میدان مین یا The Mine Field است. تعداد افراد این بازی باید 4 نفر به بالا و حتما زوج باشد. همچنین برای این بازی نیازمند تعدادی چشمبند همراه با اشیایی کوچک هستید.
بهتر است بازی در فضایی باز انجام شود. اشیایی مثل توپ، قوطی، لیوان و مانند اینها در جاهای مختلف قرار میگیرند. افراد به تیمهای دونفره تقسیم میشوند. یکی از اعضای هر تیم چشمبند میبندد و نفر دیگر باید او را برای راه رفتن بدون برخورد با اشیاء چیده شده راهنمایی کند. این راهنمایی باید فقط گفتاری باشد. فرد دارای چشمبند اصلا نباید صحبت کند.
بالابردن سختی بازی با بیشتر کردن موانع یا تعیین مسیر برای راه رفتن امکانپذیر است. هدف این بازی افزایش همکاری و اعتماد متقابل در کنار مهارت شنیدن مؤثر است.
3. بازی نقاشی نابینا
این بازی نیز با تعداد 2 نفر به بالا و در مدت 10 تا 15 دقیقه قابل انجام است. وسایل موردنیاز برای آن، یک تصویر، یک قلم و یک کاغذ است. برای این بازی نیز در صورت تعداد بیشتر، لازم است افراد تیمهای دونفره تشکیل دهند.
اعضای یک تیم، پشت به هم مینشینند. به یکی از آنها یک عکس یا تصویر داده میشود و قلم و کاغذ در دست نفر دیگر قرار میگیرد. نفر اول باید بدون اشاره مستقیم به آنچه در عکس میبیند، آن را طوری شرح دهد که نفر دوم بتواند آن را نقاشی کند. هدف از این بازی تقویت مهارتهای توضیحی و نیز ارتباطی است.
اصول بازی های آموزشی مدیریتی
اتفاقی که در بازیهای گروهی محیط کار میافتد این است که فضا و ساختاری از پیش طراحی شده فراهم میگردد. سپس افراد در موقعیتهای گوناگون آن قرار میگیرند تا از سویی تجربه و آموزش دریافت کنند و از سوی دیگر نظارهگر رفتارهای خود در آن فضا باشند.
بازیهای آموزشی مدیریتی باید کاملا ویژگیهای یک بازی را داشته باشند و فضای پرشعف و جذابی را که بازیها ایجاد میکنند در خود داشته باشند؛ اگر به بازیهای گروهی محیط کار به گونهای نگاه شود که جنبهی کاری بر آن غلبه یابد، کارایی موردنظر را نخواهد داشت؛ همچنین لازم است در این بازیها، مناصب و جایگاههای شغلی کمرنگ شوند تا فضای دوستانه و صمیمی ایجاد شود البته باید شرایط و ضوابط یک بازی مناسب محل کار را در آن رعایت کرد.
موضوعات بازیهای گروهی مدیریتی
اینکه در بازیهای گروهی در محیط کار باید چه موضوعی انتخاب شود، بسته به نوع کار و توانمندیهای مورد نیاز در موقعیتهای گوناگون آن متفاوت است. اما برخی از موضوعاتی که به صورت کلی در اغلب مشاغل میتوان بر ارزیابی و تقویت آنها تأکید داشت شامل موارد زیر است:
-
ریسکپذیری
درصد ریسک مورد نیاز برای هر شغل با شغل دیگر متفاوت است. ریسکپذیری بالا، از نشانههای افراد قدرتمند و شجاع است اما درهر شغل لزوما یک ویژگی مثبت نیست، بلکه باید حد اعتدالی داشته باشد.
-
قدرت تصمیمگیری و حل مسئله
فضای کار پر از چالشها و گاه رخدادهای پیشبینی نشده است. توانایی افراد برای تصمیمگیری و حل مسائل در حوزهی اختیاراتشان، یک برگ برنده برای موفقیت است.
-
خلاقیت
یکی از مهمترین عناصر تأثیرگذار در حل تعارضات، چالشها و بهبود روند کار، وجود خلاقیت در افراد است. باید در نظر داشت هر فرد بنابر روحیات و ویژگیهای خاص خود میتواند نوعی از خلاقیت را نشان دهد.
- مدیریت هیجانات
از مواردی مهم که تقریبا در هر کاری مطرح است و درجه اهمیت آن بسته به حساسیت، میزان استرس کار و تعارضات گوناگون است.
سخن آخر
انواع بازیهای گروهی در محیط کار، هریک میتوانند بر یک یا چند مهارت تمرکز داشته باشند. تأثیری که این بازیها به مرور در محیط کار ایجاد میکنند، افزایش روحیهی تعاملی و همکاری میان افراد جهت مدیریت بهتر منابع انسانی است.
ضمن بازیها همکاران و اعضای تیم با روحیات یکدیگر آشنا میشوند و این آشنایی کمک میکند سطح انتظارات آنان از یکدیگر در موقعیتهای گوناگون متعادل باشد.
با تحقیق در انواع بازیهای آموزشی مدیریتی میتوانید نمونههایی بیشتر بیابید و هر بازی را که با اهداف سازمانتان سازگاری بیشتری دارد، اجرا کنید. اگر با خلاقیت خود یک بازی را طراحی کردهاید، آن را در قسمت نظرات به کاربران بادپرک معرفی کنید.
پیشنهاد بادپرکی: در صورتی که از مطالعه این مقاله لذت بردهاید، به شما پیشنهاد میکنیم مقاله " ترفندهای بازی دومینو " را نیز مطالعه کنید.
ما تو سرکار وقتی بی کار میشیم
برج هیجان بازی می کنیم
خیلی حال میده
انرژی میده برای کار
مطالبتون هم خیلی خوب بود
تشکر ♥
مطالبتون عالی بود
خیلی استفاده کردم
البته کلا بازیاتون کمه
از کوجا تو سایت بفههم بازی گروهیه یا افرادی حداقا مشخص کنید لطفااا