مشکلات یادگیری کلاس اولی ها و راه حل های کارآمد
اگر فرزند کلاس اولی دارید، با گذشت مدتی از سال تحصیلی ممکن است متوجه شوید او دچار مشکلاتی در یادگیری است. مشکلات یادگیری کلاس اولی ها ممکن است علل مختلفی داشته باشد.
در این مطلب به روشهای تشخیص اختلال یادگیری و علل اختلالات یادگیری کلاس اولی میپردازیم. همچنین راهکارهایی در این رابطه ارائه میدهیم که به شما عزیزان کمک میکند.
همراه بادپرک ( فروشگاه اینترنتی لوازم تحریر ایرانی ) باشید.
چگونه به مشکلات کلاس اولی ها در یادگیری پی ببریم؟
تشخیص اختلال یادگیری بحث نسبتا پیچیده و گسترده و تا حدی تخصصی است. اما نشانههایی برای آن وجود دارد که میتوان با مشاهدهی آنها پی به وجود اختلالات یادگیری کلاس اولی ها برد.
- کودک در کلاس درس، معمولا مشکلات رفتاری دارد.
- کودک دچار افت تحصیلی شده است.
- توانایی تشکیل دایره لغات را ندارد.
- دامنهی توجه و مدت تمرکز کودک کوتاه است.
- احساس ناامیدی و یا عدم اعتماد به نفس دارد.
- دچار ضعف در بینایی و شنوایی است و حافظه دیداری و شنیداریاش نیز ضعیف است.
- نگرش و احساس بسیار منفی نسبت به مدرسه دارد.
- در خواندن و کارهای شفاهی مدرسه دچار لکنت میشود.
- هنگام خواندن کلمه به کلمه میخواند و معنا را درک نمیکند.
- به جای حرکت چشمها، در هنگام خواندن از روی متن، سر خود را حرکت میدهند.
- توانایی سازگاری ندارد یا از خود نشان نمیدهد و رشد اجتماعیشان کم است.
اینها تعدادی از بارزترین نشانههای مشکلات یادگیری کلاس اولی ها دانسته میشود. میتوان حدس زد که اختلالات یادگیری کلاس اولی ها تا چه حد گسترده است.
همچنین روشن است در صورت عدم تشخیص اختلال یادگیری، این مشکلات تا چه میزان میتوانند ادامهدار باشند و در زندگی آیندهی تحصیلی، فردی و اجتماعی فرزندمان تأثیر منفی بگذارند.
علل اختلال یادگیری
گفتیم که اختلالات یادگیری کلاس اولی ها میتواند علل گوناگونی داشته باشد. برخی از مهمترین علل شناخته شده را شرح میدهیم.
زمینه ها و مشکلات ژنتیکی یا زیستی
مشکلات یادگیری کلاس اولی ها میتواند ریشه در ژنتیک داشته باشد. به این شکل که احتمالا برخی از این مشکلات در اقوام درجه یک یا درجه دو (پدر، مادر و یا خانوادههای آنها) وجود دارد.
این اختلالات شامل دشواری خواندن و یا نوشتن (بهویژه املا) میشود. در برخی از موارد، علت مشکلات یادگیری کلاس اولی ها، عصبی- زیستی دانسته میشود. برای مثال اختلالاتی نظیر نقص در هجی کلمات، ریاضی و حساب میتواند ناشی از مشکلاتی در مغز باشد که ارثی است.
چنانچه مادر در دوران بارداری مراقبتهای لازم را نکرده باشد، علت دیگری برای مشکلات یادگیری فرزند خود را رقم میزند. البته ابتلا به برخی از ویروسهای سرماخوردگی نیز میتواند این زمینهها را ایجاد کند.
زمینهها و علل روحی و روانی
کلاس اولی ها با چالشهای مهمی روبهرو هستند که پیشتر در مقاله "چگونه به کلاس اولی ها کمک کنیم" به این چالش ها پرداخته ایم. آنها برای نخستین بار هر روز به مدتی که برای آنها طولانی به نظر میرسد، از والدین و محیط خانهی خود دور میشوند. اگر در اثر این جدایی به اضطراب شدید دچار شوند، ممکن است اختلالاتی در یادگیری پیدا کنند.
مسئلهی دیگر نظم، قانونمندی و اجباری است که در مدرسه برای نخستین بار با آن مواجه میشوند. در صورتی که نظم به خوبی برای آنان معنا نشود یا قوانین مدرسه را درک نکنند، نمیتوانند عملکرد خوبی در یادگیری داشته باشند.
گاهی نداشتن اعتماد به نفس کافی و عدم توانایی در ارتباط مؤثر بچهها را در محیط مدرسه دچار بحران میکند. تا حدی که حتی ممکن است نتوانند نیازهای ضروری و مسائل آنی خود را مطرح کنند.
این موضوع میتواند مشکلات بزرگتری را ایجاد کند که برایشان سرخوردگی به بار آورد. تأثیر تمام این مسائل میتواند در مشکلات یادگیری کلاس اولی ها نمود یابد.
عوامل محیطی مؤثر در مشکلات کلاس اولی ها
برخی از عواملی که سبب اختلالات یادگیری کلاس اولی ها میشود، ارتباطی به خود آنان ندارد بلکه کاملا بیرونی و محیطی است. مثلا:
- اشتباه در نحوه تدریس آموزگار
- شرایط نامساعد در کلاس درس
- آزار و تهدید از سوی همکلاسیهای بدرفتار
- کیفیت آموزشی پایین
- ناتوانی خانوادهها در رفع نیازهای فرزندان از نظر اقتصادی یا عاطفی
- مشکلات خانوادگی
راه حل و درمان اختلالات یادگیری
در مواجهه با مشکلات یادگیری کلاس اولی ها نباید ناامید و مضطرب شد. نخستین گام برای حل اختلالات یادگیری کلاس اولی ها مراجعه به مرکز مشاوره یا یک مشاور معتبر و مورد اعتماد است. کارشناسان تستهای مورد نیاز را از فرزند شما میگیرند و میتوانند نوع اختلال را تشخیص دهند.
موضوع مهم این است که اگر اختلالات در همین سالهای نخست تحصیل تشخیص داده شود و برایشان اقدام شود، احتمال بیشتری برای گرفتن نتیجهی خوب میرود.
والدین، آموزگاران و اطرافیان پس از تشخیص اختلالات یادگیری وظایفی دارند. آنان باید در درجه اول عوامل محیطی زمینهساز مشکلات را کاهش دهند و کنترل کنند.
گام دوم این است که آموزشهای مخصوصی را که برای هر نوع اختلال یادگیری طراحی شده است، آغاز کنند تا مهارتهای کودک تقویت شود.
گام سوم کنترل توقعات و انتظارات است. اگر به مشکلات یادگیری کلاس اولی ها توجه نشود و مانند گذشته انتظارات نامتناسب با تواناییها از آنان رود، خیلی زود اختلالات و مشکلات حاد دیگری افزون بر آنها پدید میآید. کودک ضربههای روانی و عاطفی بزرگی میخورد که به سختی قابل جبران خواهد بود.
پیشگیری از مشکلات یادگیری کلاس اولی ها
یکی از بهترین و مناسبترین راهها برای پیشگیری از مشکلات کلاس اولی ها فرستادن آنها به پیش دبستانی یک سال پیش از مدرسه است.
این مقطع اختیاری است اما توصیه میشود که والدین تأثیر آن را جدی بگیرند. کودکانی که به پیش دبستانی میروند، در قبول دوری از والدین، حضور در یک محیط قانونمند و ارتباطات اجتماعی قویتر میشوند. همچنین کودک بسیاری از مهارتهای زمینهای مورد نیاز برای یادگیری را تقویت میکند.
پیش از شروع مدرسه و از فصل تابستان، تنظیم خواب کودک را آغاز کنید. مسلما کودک به یکباره نمیتواند ساعات خواب خود را دگرگون کند و برنامههای زندگیاش را نظم دهد.
کودک را پیش از مدرسه تشویق به برقراری ارتباط و مراوده با دیگران کنید. جملاتی مانند «او خجالتی است» برای کودک مانند سمی مهلک است.
از سوی دیگر اجبار یا تمسخر کودک خطرات جدی دیگری دارد. شما باید فضایی برای کودک ایجاد کنید که به طور طبیعی در مسیر ارتباط با دیگران قرار گیرد.
سخن پایانی
تشخیص به موقع مشکلات یادگیری کلاس اولی یک گام بزرگ و اساسی در برطرف کردن و پیشگیری از وخامت آنها است. به محض مشاهدهی نشانههایی که به نظرتان غیرمعمول است، به کودک توجه نشان دهید و مشکلات او را جدی بگیرید.