راهنمای خرید مداد مناسب؛ چه مدادی برای چه کاری؟
انواع مداد، مختلف است و بستگی دارد که افراد آن را برای چه هدفی بخواهند. همانطور که میدانید مداد تنها کاربرد نوشتاری ندارد و بسیاری از این نوشتافزار برای طراحی و نقاشی استفاده میکنند. راهنمای خرید مداد به شما کمک میکند بهترین مداد متناسب با کاربرد موردنظر خود را تهیه کنید.
در ادامه 3 موضوع اصلی را مطرح میکنیم:
- آشنایی با انواع مداد
- راهنمای خرید مداد برای اهداف گوناگون
- نکات مهم راهنمای خرید مداد مناسب
با بادپرک (فروشگاه اینترنتی لوازم تحریر ایرانی) تا انتهای متن همراه باشید.
آشنایی با انواع مداد
قرنها از اختراع مداد میگذرد و این نوشتافزار کهن طی سدهها پیشرفتهای جالبی داشته و تنوع فراوانی هم پیدا کرده است. در راهنمای خرید مداد با مهمترین این انواع آشنا میشوید:
1. مداد گرافیتی:
رایجترین و شناختهشدهترین نوع مداد که برای نوشتن و نقاشی استفاده میشود، مداد گرافیتی است. شاید درباره «سرب» مداد چیزهایی شنیده باشید که به همان مغز مداد اطلاق میشود. دلیل این نامیدن آن است که نخستین مدادها (که استفاده از آنها مربوط به قرنها قبل است)، از سرب ساخته میشدند.
مغز مدادی که امروز در دستهای ماست، در حقیقت ترکیبی از گرافیت و خاک رس است. میزان سختی و نرمی (کمرنگی و پررنگی) مغز مداد، به درصد گرافیت و خاک رس بستگی دارد.
انواع مداد طراحی معمولا بر اساس نیاز از میان مدادهای B و گاهی HB (معمولی) و H (سخت) انتخاب میشود.
2. مداد نوکی:
مداد مکانیکی که در اصطلاح آن را مداد نوکی یا اتود مینامیم، نوعی از مداد با پوشش غیرچوبی (پلاستیکی یا فلزی) است. این مدادها قابل تراشیدن نیستند و مکانیزم و عملکرد آنها بر مبنای تجدید نوک به شیوهی مکانیکی است.
نوک اتودها ضخامتهای مختلفی دارد که از 0.3 آغاز و به 0.9 ختم میشود اما رایجترین آنها در ایران 0.5 و 0.7 است. در راهنمای خرید مداد توصیه میشود مدادهای مکانیکی برای محصلین کمسن و سال انتخاب نشود زیرا نوک نازک این مدادها بسیار شکننده است و برای بچههایی که تازه نوشتن را آغاز کردهاند و تسلطی بر میزان فشار به مداد ندارند، مناسب نیست.
تولید کنندگان داخلی انواع مداد فانتزی دخترانه و پسرانه را هم از نوع گرافیتی و هم مدادنوکی به بازار عرضه میکنند. با این حال اگر تمایل به مداد نوکی بادوام دارید، توصیه میکنیم نوع فلزی آن را تهیه کنید.
3.مداد آبرنگ:
راهنمای خرید مداد شما را با نوع جالبی از مداد آشنا میکند. مداد آبرنگ دارای نوعی مغز رنگی قابل حل در آب است که تأثیر و نقشی مشابه آبرنگ ایجاد میکند. از آنها میتوان هم به صورت خشک و هم مرطوب استفاده کرد. با کمک ابزار برس، رنگ آنها مشخص میشود.
4. مدادرنگی:
مغز این مدادها با مدادهای گرافیتی تفاوت دارد. ترکیبی از موم و مواد معدنی با رنگدانههایی خاص، هستهی مدادرنگی را میسازد. هرچه غلظت رنگدانهها بیشتر باشد، مدادرنگی مرغوبتر است.
برخی مدادرنگی را برای استفاده در مدرسه میخواهند و برخی قصد دارند از آن استفاده هنری تخصصی و حرفهای کنند. به صورت کلی مداد رنگی مناسب برای کودکان بهتر است از انواعی با کیفیت معمولی باشد که قیمت بالایی نداشته باشد.
5. مداد تصحیح:
نوعی مداد با مغز سرخرنگ است که از مدادهای سخت محسوب میشود و مقاومت بیشتری نسبت به سایر مدادها دارد. از این مدادها برای تصحیح برگهها و علامتگذاری استفاده میشود و به این ترتیب، نوشتافزار محبوب معلمان است.
6. مداد مبتدیها:
انواعی از مداد هستند که مقاومتر از انواع معمول مداد ساخته میشوند. این نوع مدادها معمولا پوششی با قاعده مثلثی دارند و قطورتر هستند. اگر با چنین مدادهایی مواجه شدید، بدانید که مخصوص کودکان و بهطورکلی افرادی است که به تازگی شروع به یادگیری نوشتن و نقاشی و استفاده از مداد کردهاند.
7. مداد زغالی:
از این مداد برای ایجاد سایه، لکهگیری، تنهای متراکم و عمیق در نقاشی و طراحی استفاده میشود و معمولا هنرمندان و افرادی که دارای تجربههایی در نقاشی هستند، از آن استفاده میکنند.
راهنمای خرید مداد برای اهداف گوناگون
مهم است که چه هدفی از مصرف مداد دارید. راهنمای خرید مداد مناسب به شما کمک میکند با مدادهایی مناسب نوشتن، نقاشی و ... آشنا شوید.
1. نوشتن:
مدادهای گرافیتی HB که دارای درجه متعادلی از سختی و نرمی هستند، برای نوشتن مناسب دانسته میشوند. ما در امتحانات معمولا خودکار استفاده میکنیم، اما برای امتحانات تستی که با رایانه خوانده میشود، توصیه بر استفاده از مداد نرم است.
بر این اساس از مداد 2B که مغزی نرمتر دارد، به عنوان مداد مناسب کنکور استفاده میشود. اگر قصد دارید برای نوشتن از مداد نوکی استفاده کنید، راهنمای خرید مداد به شما نوک 0.5 و 0.7 را توصیه میکند.
2. طراحی و نقاشی:
طیف گستردهای از مدادها برای طراحی و نقاشی تولید میشود. هنرمندان حرفهای معمولا انواع مورد نیاز خود را میشناسند و از مدادهایی با تنوع بالا استفاده میکنند. راهنمای خرید مداد مناسب هم برای مبتدیان و هم حرفهایها در نقاشی و طراحی مفید است.
مبتدیان معمولا تعداد کمتری از مدادها را تهیه میکنند تا کمکم حین کار بفهمند چه طیفی از مدادها بیشتر به کارشان میآید.
اگر قصد دارید از انواع مداد نوکی برای طراحی و نقاشی استفاده کنید، بهتر است انواع نازکتر (0.3) را برای رسم دقیق و انواع ضخیمتر (0.9) را برای سایه زدن استفاده کنید.
3. سایهزنی:
انتخاب مداد مناسب برای تکنیکهای نقاشی به نظر استاد و آموزگار نیز بستگی دارد اما معمولا از مدادهای سختتر (H) برای خطوط و سایههای دقیق و واضح استفاده میشود و برای سایهها و طرحهای مبهم از مدادهای نرمتر (B) استفاده میشود.
تیرهترین سایهها با مدادهایی درجه بالا از گروه B (4B تا 9B ) ایجاد میشوند.
4. رنگآمیزی:
رنگآمیزی یکی از لذتبخشترین کارهای هنری است که هم کودکان و هم بزرگسالان آن را دوست دارند. انواع گوناگونی از مداد برای رنگآمیزی وجود دارد.
برای رنگآمیزی زیبا و باکیفیت، به مدادی برای رنگآمیزی نیاز دارید که رنگدانههای قوی و باثبات (مقاوم در برابر نور خورشید، اشعه ماوراء بنفش و حل در آب) داشته باشد. مدادشمعی و مدادهای پلی کروم از بهترین نمونههای مداد برای رنگآمیزی هستند.
نکات مهم راهنمای خرید مداد مناسب
سوای همهی معیارهایی که تا اینجا برای انتخاب مداد مناسب ارائه دادهایم، خوب است از نکاتی دیگر نیز آگاه باشید:
- پوشش بیشتر مدادها از چوب است اما همهی چوبها نیز مناسب مداد نیستند و از نظر کیفیت باهم فرق دارند. چوب «سرو بخور» که نوعی چوب معطر است، مرغوبترین چوب برای تولید مداد است. این چوب در برابر پوسیدگی و حشرات مقاومت خوبی دارد و از نظر بهداشتی نیز انتخاب مناسبی است. انواع دیگر چوب مورد استفاده، چوب صنوبر سفید و باسوود هستند.
- در برخی از انواع مدادهای گرافیتی به جای خاک رس، از موم در ترکیب با گرافیت استفاده میشود.
- پوشش مدادها متنوع هستند؛ برخی گرد، برخی مثلثی و برخی ششضلعی. برای کاربردهای روزمره مداد ششضلعی بهترین انتخاب است. درحالی که چنان که گفتیم برای مبتدیان از مدادهای مثلثی استفاده میشود.
- بسیاری از کشورها تولیدات مداد و نوشتافزار خود را صادر میکنند. انتخاب مداد مناسب از میان نمونههای ایرانی نیز کار دشواری نیست و میتوانید روی مرغوبیت آنها حساب کنید. این تولیدات بسیار متنوعاند.
سخن آخر
راهنمای خرید مداد مناسب به شما کمک میکند با توجه به هدف و کاربردی که از مداد در نظر دارید، نوع مناسبی را انتخاب کنید. با آگاهی از ویژگیهای هر نوع مداد، انتخاب مداد مناسب کار دشواری نخواهد بود. شما برای چه اهدافی از مداد استفاده میکنید؟ تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
ولی خوشبختانه سایت شما خیلی خوب مو مفید وپرمحتواست همچنین پاسخگویی تون به پیام ها خیلی خوب وبااحترام هست.
انشاءالله خدا ازتون راضی باشه،
موفق باشید☘︎
اگر دارید، چه قیمتیه؟
میشه اطلاعات بشتری درباره ی مداد طراحی بدید...
خیلی علاقه مند شدم
ممنونم...
من از توضیح مداد آبرنگی خیلی خوشم اومد
موجود هست؟
من امسال قراره کنکور بدم
بنظر شما از اتود استفاده کنم یا مداد HB ؟؟؟؟
پسر من ابتدائیه
یه مدادی می خواستم که دیر تر بشکنه
البته ایرانی هم باشه!